Primul punct al Protocolului prevede că PD și PLD se angajează să colaboreze în plan parlamentar și politic, la nivel național și local.
Al doilea punct arată că, în raport cu actualul Guvern, PD și PLD se definesc drept formațiuni de opoziție. "Față de guvernarea PNL-UDMR, cât și de PSD, care este adevăratul guvernant al României în momentul de față, PD și PLD vor avea o poziție și acțiuni comune", se arată la al treilea punct.
Punctul patru precizează că aleșii locali ai PD și PLD se vor sprijini reciproc în realizarea obiectivelor angajate pentru comunitățile locale. "În campania pentru Parlamentul European, PD și PLD nu se vor ataca reciproc, ducând o campanie decentă, pe proiecte politice, de factură europeană", se arată la al cincilea punct.
Al șaselea specifică faptul că cele două formațiuni vor desfășura o acțiune comună permanentă de monitorizare a acțiunilor Guvernului, urmând să utilizeze toate instrumentele democratice (întrebări, interpelări, dezbateri parlamentare, moțiuni simple, moțiuni de cenzură, inițiative legislative) pentru eliminarea "derapajelor" guvernamentale de la angajamentele luate în fața electoratului.
Punctul șapte arată că PD și PLD vor iniția și vor participa la dezbateri și acțiuni comune privind reforma instituțională și a clasei politice. Astfel, cele două partide se angajează să susțină inițiativele societății civile, ca parte activă în procesul de elaborare a noii Constituții, care să permită asocierea cetățenilor într-o nouă republică.
"PD și PLD, consecvente cu linia adoptată în condamnarea crimelor comunismului, vor iniția și vor susține proiecte legislative, inclusiv legea lustrației, în concordanță cu standardele CEDO, pentru asanarea morală a societății", precizează punctul opt.
Al nouălea punct arată că PD și PLD vor intrensifica eforturile de definitivare a strategiei naționale post-aderare, alături de toate forțele responsabile ale societății românești care s-au angajat la acest obiectiv major al României.
Punctul zece conchide că PD și PLD vor elabora o viziune comună privind rolul activ al României la construcția UE. Protocolul a fost semnat de Emil Boc, Vasile Blaga, Cezar Preda și Radu Berceanu, din partea PD, precum și de Theodor Stolojan, Valeriu Stoica, Gheorghe Flutur și Florin Popescu, de la PLD. (Mediafax)